SUMMERSPECIALSWij zijn nieuwsgierig! En daarom halen we deze zomer bijzondere kennis en expertise naar Bild. Diverse technieken worden uit de doeken gedaan door echte kenners. Het zijn makers die jarenlange ervaring hebben opgedaan en hun materialen kunnen dromen, maar ook nog ruimte vinden m te experimenteren. Van deze mensen kunnen we leren en gelukkig delen zij hun kennis met liefde. Kom deze zomer samen met ons spelen, oefenen, falen en leren tijdens de SUMMERSPECIALS!

  • 25 juli "Volendammer Dasjes weven" met Loret Karman
  • 8 augustus masterclass "Ecoprinting / Botanisch printen" met Ada de Haan

Scroll verder voor meer informatie en geef je op via het contactformulier onder aan deze pagina 
óf mail naar [kunstkantoorbild@gmail.com]
Fans van de weversmarkt kunnen hun hart ophalen! Één dag voorafgaand aan de populaire weversmarkt te Hoorn, verzorgt Loret Karman (bekend van De Amsterdamse Steek) een masterclass “Volendammer dasjes weven” in Kunstkantoor Bild.

Deze vergeten ambacht verdient het absoluut om terug onder de aandacht gebracht te worden. “Dit is werkelijk een van de beste kledingstukken uit de Nederlandse klederdracht. Een heel kort wollen dasje wat bij Volendammers naast de deur hangt om snel even om te doen als je naar buiten loopt. Ze worden uitsluitend met de hand gemaakt en je kunt er alleen een dragen als je ‘m zelf maakt.” aldus Karman.
Het is inmiddels bijna 85 jaar geleden dat dit spectaculaire onderdeel van de Volendamse klederdracht werd vervaardigd. De karakteristieke weeframen die de Volendammers voor het weven gebruikten, werden vaak  eigenhandig gemaakt van hout van o.a. oude kastplanken.
De patronen die werden verwerkt in de kleine sjaals, zijn nooit op papier gezet, maar werden nieuw bedacht óf gekopieerd van eerdere versies. Hoewel de patronen hierdoor geen traditionele betekenis kregen, kon er aan de gekozen kleuren wel één en ander afgelezen worden. Zo is bijvoorbeeld de combinatie van blauwe en witte garens erg populair en wordt zwart gekozen om gedragen te worden in perioden van rouw. Speciaal voor deze masterclass verft Loret Karman alle garens ,die gebruikt zullen worden, met de hand. Haar werkproces is 100% duurzaam en niet schadelijk voor het milieu.

De overwegend kleurrijke ontwerpen zijn een lust voor het oog en zouden zeker niet misstaan in het hedendaagse modebeeld. Karman werkte dan ook in 2017 samen met Walter Van Beirendonck aan een collectie dasjes, welke getoond werden op de Parijse catwalk. Als expert op het gebied van deze items geeft ze de vijfentwintigste juli graag haar kennis en kunde door om voor eens en altijd de Volendammer das uit de vergetelheid te halen.
Tijdens de masterclass wordt de studenten geleerd hoe deze vrolijke kledingstukken precies in elkaar steken en wordt er dieper ingegaan op de materiaalkennis en -kwaliteit van de dassen.
De masterclass vindt plaats op 25 juli in Kunstkantoor Bild, Nieuwsteeg 59 te Hoorn en duurt van 11.00 tot 17.30.

Opgeven kan tot uiterlijk 17 juli via www.deamsterdamsesteek.eu, Kunstkantoor Bild of via mail: kunstkantoorbild@gmail.com. Er is ruimte voor 10 deelnemers. De kosten per persoon zijn 125,- euro. Dit is inclusief een duurzaam materialenpakket t.w.v. 40 euro, lunch + koffie en thee. Tevens worden er twee budgetplaatsen voor 65,- euro aangeboden. Deze zijn bedoeld voor studenten en/of personen met een krappe beurs. 
 

De locatie van deze masterclass is even magisch als de techniek waar we in duiken. Het Witte Kerkje van Abbekerk wordt gedragen door de dorpsgemeenschap en gevoed met cultuur. Op 8 augustus neemt Ada de Haan ons mee naar deze plek om te leren over natuurlijke verfbaden en printtechnieken. 

Stoffen kleuren met organisch materiaal is een duurzaam, klimaatvriendelijk alternatief voor de giftige processen die worden toegepast in de productie van de fast fashion ketens. En hoewel we in het dagelijks leven eerder alles "wit" poetsen dan een kleur zullen toevoegen, ondervinden we hoe betoverend het is om het "botanisch printen" toe te passen. We werken met toegankelijke materialen, bijvoorbeeld (delen van) planten die gewoon in je tuin groeien of alledaags keukenafval. Hier kun je namelijk de mooiste en meest intense kleurstoffen ontdekken.

Wil je ook aan de slag met deze techniek? De masterclass vindt plaats op 8 augustus in Het Witte Kerkje te Abbekerk van 11.00 tot 17.30 uur. Je kunt je opgeven tot uiterlijk 31 juli via de website, in het Kunstkantoor Bild of via mail: kunstkantoorbild@gmail.com. Er is beperkt plaats, dus wees er snel bij! De kosten per persoon zijn 125,- euro. Dit is inclusief materialen, een heerlijke lunch + koffie en thee.